menu

Smederij levert reusachtig kunststukje

APELDOORN – ,,Kun je er zo eentje maken, maar dan van zes meter,” vroeg een ambtenaar van de gemeentelijke afdeling Groen, Natuur en Landschap GNL eerder dit jaar. Hij hield een tuinschepje omhoog. Smid Jos Averink (53) keek ernaar en knikte. ,,Ja hoor, geen probleem, doen we.”

Geen probleem?

,,Nou ja, er zit een maand werk in voor drie man. Veel rekenwerk ook. Zoiets doe je samen, Robin, Daan en ik.” Robin en Daan zijn de twee medewerkers van de smederij aan de Paramariboweg en alledrie zijn ze trots op hun kunststukje.

Het bovenmaatse schepje is een idee van Reina Delynde en viel in goede aarde bij Groen, Natuur en Landschap en de organisatie van het tuin- en landschapsevenement Triënnale. De reusachtige schep staat nu op de rotonde bij Centraal Beheer en TNO. En verder maakte de Apeldoornse smid nog zes kleinere handschep’jes’ van ongeveer 2,5 meter die in groepjes van drie een plek kregen aan de Wilhelmina Druckerstraat en in Ugchelen.

Averink – altijd enthousiast en duidelijk vereerd met de kunstzinnige monsteropdracht – zal het moment niet snel vergeten dat de GNL-ambtenaar zijn smederij binnenstapte en hem uiteindelijk de order gunde. ,,Daar wil ik er graag meer van hebben. Creativiteit, de randen van de uitdaging, die zoek ik graag op. Werk voor kunstenaars en architecten, kunstzinnige, aparte dingen maken, daar ligt mijn hart. Dat andere, zoals het gewonere constructiewerk, is ook wel leuk. Maar het liefst zou ik nog veel meer bezig willen zijn met het echte smeedwerk, bijvoorbeeld authentiek hekwerk of smeedijzeren kroonluchters.”

Als het daar om gaat scoren zijn schepjes beslist een plekje bij zijn persoonlijke top tien van mooiste klussen.

,,In zo’n klus kun je alles kwijt. Er komt bij mij geen computer aan te pas. Helemaal zo gedaan,” gebaart Jos Averink met zijn handen. ,,Het is amper na te vertellen hoe zoiets gaat. Natuurlijk reken je er aan, ontrafel je het werk tot kleinere stukken die aan het eind van de productie precies in mekaar passen. Maar voor een belangrijk deel komt het toch aan op gevoel, inzicht en vakmanschap. Gecombineerd met een goed machinepark – voor een klein constructiebedrijf zijn we wat dat betreft vergelijkbaar met een grote onderneming – en uitstekende samenwerking met Robin en Daan. Dat zijn geweldige jongens die helemaal gaan voor hun werk. Bij ons geen stemverheffing, we blijven vriendelijk tegen elkaar. Ik ben wat dat betreft geen echte baas. We moeten natuurlijk produceren, je werkt toch voor een goedbelegde boterham, maar niet op een nare manier. Sfeer is heel belangrijk.”

Jos Averink hoopt dat hij zijn werkterrein steeds verder kan verleggen naar het ambachtelijke smeedwerk en heeft goede hoop dat dat gaat lukken: ,,Er is steeds meer vraag.”

Lees hier het originele bericht…

<< Terug naar in de media